Wielki sukces bydgoszczan na kulinarnej olimpiadzie w Stuttgarcie
Bydgoszczanie Adam Rzęski i Kamil Poćwiardowski otrzymali powołanie do Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Juniorów. W ostatni wtorek zespół z nimi w składzie zdobył srebrny medal w międzynarodowym konkursie sztuki kulinarnej w Stuttgarcie.
W dniach 14-19 lutego, w Stuttgarcie odbywała się 25. edycja IKA Culinary Olympics 2020. Swoje umiejętności zaprezentowało tam około 2000 kucharzy i cukierników z 60 krajów, w tym dwa zespoły z Polski - kadra seniorów oraz kadra juniorów. W składzie reprezentacji juniorów znaleźli się dwaj bydgoszczanie: Adam Rzęski (student UTP w Bydgoszczy na kierunku technologia żywienia człowieka) i Kamil Poćwiardowski (szkoli się pod okiem ojca w prowadzeniu rodzinnej piekarni - cukierni Poćwiardowskich). Obaj są absolwentami Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. Nominację do Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Juniorów na olimpiadę w Niemczech otrzymali od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Adam (kucharz) wystąpił w reprezentacji jako Assistant, a Kamil (cukiernik) pełnił funkcję Junior Pastry Chef. We wtorek nasza juniorska drużyna uczestniczyła w konkurencji Restaurant of Nations i zdobyła srebrny medal.
Przeczytaj dalszą część artykułu.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień