W sercu Wrocławia pielęgnują pamięć o łomżyńskich korzeniach

Czytaj dalej
Jba

W sercu Wrocławia pielęgnują pamięć o łomżyńskich korzeniach

Jba

To naprawdę duża odpowiedzialność dbać o to, o co tak walczyli nasi dziadkowie - o cukiernię, która przetrwała wojnę, stalinizm, PRL, konkurencję czasów kapitalizmu - mówi 26 -letni Michał Wojczyński, który wraz z mamą i dwójką rodzeństwa prowadzi w stolicy Dolnego Śląska... Łomżankę.

W samym centrum Wrocławia, wśród licznych lokali gastronomicznych – kawiarni i restauracji – mieści się mała, niepozorna cukiernia o nazwie „Łomżanka”. To rodzinna firma państwa Wojczyńskich, którzy są już trzecim pokoleniem kontynuującym cukierniczą tradycję. Gdy przez lata wszystko wokół się zmieniało, to miejsce pozostało niezmienne – zapewniają właściciele. A potwierdzeniem tych słów jest chociażby wystrój wnętrza „Łomżanki“ – stara poniemiecka posadzka oraz przykrywająca ściany boazeria.

Pozostało jeszcze 96% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Jba

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.