Przepis na wielkanocną jajecznicę

Czytaj dalej
Fot. Katarzyna Granda
Katarzyna Granda

Przepis na wielkanocną jajecznicę

Katarzyna Granda

Przez cały miesiąc będziemy prezentować przepisy sprawdzone przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Czarkowa. Jako pierwszy przedstawiamy przepis na wielkanocną jajecznicę wg Ewy Latuszek. Przepis polecają wszystkie członkinie koła i podkreślają, że jest to obowiązkowe danie Wielkanocnego Śniadania w Czarkowie.

Wielkanocna jajecznica wg Ewy Latuszek

Składniki:
30 dkg boczku wędzonego,
2 cebule,
10 jajek,
duży pęczek szczypiorku,
pół łyżki maki,
pół szklanki mleka.

Przygotowanie:
Boczek i cebulę drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni.

Jajka wbić do garnka, dodać mleko, sól pieprz. Roztrzepać. Dodać mąkę i zmiksować.

Jajka wlać do boczku. Trzeba stale mieszać, aby jajecznica wyszła puszysta. Pod koniec wsypać posiekany duży pęczek szczypiorku.

Smacznego

Katarzyna Granda

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.