
Listopad to chyba najmniej ulubiony przez nas miesiąc w całym roku. Brak słońca sprawia, że wielu z nas odczuwa spadek energii, ale są sposoby na jesienną chandrę.
- Niestety, wielu z nas ma niedobory witaminy D3. Warto więc wspomagać się suplementami, ale należy robić to z głową i najpierw oznaczyć sobie poziom 25 (OH) D3. Po wykonaniu takiego badania, lekarz zaleci nam odpowiednią dawkę witaminy D3 - mówi Karolina Gruszecka, bydgoska dietetyk i trener personalny.
Rozgrzewka od talerza
Gdy za oknem ziąb, warto rozpocząć dzień od śniadania na ciepło.
- Nazywam to rozgrzaniem od talerza - mówi Karolina Gruszecka. - Można np. zjeść rozgrzewającą jaglankę z owocami, jajecznicę z pomidorami, albo przyrządzić sobie omlet. Nie polecam w takie dni wody z cytryną, bo ona raczej nas schłodzi. Za to 2-3 filiżanki dziennie ciepłej wody z imbirem zadziałają rozgrzewająco. Oprócz imbiru, można też wprowadzić do dań takie przyprawy jak chili, cynamon, goździki, kurkumę, czy kardamon. Nie tylko dodadzą nam energii, ale przy okazji przyspieszą metabolizm, więc skorzystają na tym również nasze jelita.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień