Małgorzata Pieczyńska

Podpowiadamy, jaka jest recepta na jesienną chandrę

- Jednym ze sposobów na poprawę nastroju jest morsowanie - mówi Karolina Gruszecka (na zdjęciu), bydgoska dietetyk i trener personalny. Fot. Fot. Archiwum Karoliny Gruszeckiej - Jednym ze sposobów na poprawę nastroju jest morsowanie - mówi Karolina Gruszecka (na zdjęciu), bydgoska dietetyk i trener personalny.
Małgorzata Pieczyńska

Listopad to chyba najmniej ulubiony przez nas miesiąc w całym roku. Brak słońca sprawia, że wielu z nas odczuwa spadek energii, ale są sposoby na jesienną chandrę.

- Niestety, wielu z nas ma niedobory witaminy D3. Warto więc wspomagać się suplementami, ale należy robić to z głową i najpierw oznaczyć sobie poziom 25 (OH) D3. Po wykonaniu takiego badania, lekarz zaleci nam odpowiednią dawkę witaminy D3 - mówi Karolina Gruszecka, bydgoska dietetyk i trener personalny.

Rozgrzewka od talerza

Gdy za oknem ziąb, warto rozpocząć dzień od śniadania na ciepło.

- Nazywam to rozgrzaniem od talerza - mówi Karolina Gruszecka. - Można np. zjeść rozgrzewającą jaglankę z owocami, jajecznicę z pomidorami, albo przyrządzić sobie omlet. Nie polecam w takie dni wody z cytryną, bo ona raczej nas schłodzi. Za to 2-3 filiżanki dziennie ciepłej wody z imbirem zadziałają rozgrzewająco. Oprócz imbiru, można też wprowadzić do dań takie przyprawy jak chili, cynamon, goździki, kurkumę, czy kardamon. Nie tylko dodadzą nam energii, ale przy okazji przyspieszą metabolizm, więc skorzystają na tym również nasze jelita.

Pozostało jeszcze 68% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Małgorzata Pieczyńska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.expressbydgoski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.